Wigchers Internationaal Transport is begin vorige eeuw begonnen. Louwrens Wigchers verdient met het zogenaamde scheepsjagen tot ongeveer 1932 de kost. Zijn zoon Jaap en diens vrouw Aaltje komen ook in het bedrijf. In 1942 richt Jaap een éénmanszaak op. Tot 1947 vervoert hij met paard en wagen en één vrachtwagen. Met name landbouwproducten, stenen, hout en brandstoffen worden vervoerd. Later komen hier nog andere soorten vervoer bij.

Aaltje en Jaap Wigchers
Bietencampagne

Wigchers breidt uit

In augustus 1964 komt Louwrens, de zoon van Jaap, in het bedrijf. In 1970 zijn er naast Jaap en zoon Louwrens, drie chauffeurs in dienst. In 1972 wordt de zaak een besloten vennootschap, genaamd Transportbedrijf Wigchers b.v. Het wagenpark telt inmiddels acht trucks met opleggers en drie vrachtauto’s. In 1974 wordt ook Willy Wigchers – Lodewijks werkzaam in het bedrijf.

Bietencampagne

Vervoer postduiven

In 1975 begint Wigchers b.v. met het vervoeren van postduiven. De Nederlandse Algemene Bond van Postduivenhouders is een vaste opdrachtgever. Hiervoor worden speciale trailers gebruikt.

Postduiven lossen
De Groot transport

Overname De Groot

In 1983 wordt De Groot b.v. in Zweeloo overgenomen. Hieruit ontstaat Wigchers Internationaal Transport b.v. (W.I.T.). De aanleiding voor de overname is een groot tekort aan tonnagevergunningen. Zo groot dat bedrijven over moeten worden genomen om het tekort aan vergunningen op te lossen. Van 1975 tot 1985 wordt er landelijk een vergunningstop opgelegd vanwege de verstoring van het marktevenwicht. Doordat de situatie bijna ondraaglijk wordt, heeft W.I.T. zich tot de Minister van Verkeer en Waterstaat moeten wenden, kortweg omdat men nauwelijks in staat is om het werk te kunnen doen. Door de overname van De Groot wordt de situatie verbeterd totdat de vergunningenstop uiteindelijk wordt opgeheven.

De Groot transport

Oprichting WOT

In 1987 is onder de naam Wigchers Oplegger Techniek ook bekend als W.O.T. een eigen opleggerfabriek binnen de holding Wigchers Beheer b.v. opgericht.

WOT
Schoonoord

Van dorpskern naar industrieterrein

Wigchers Int. Transport b.v. is ooit begonnen aan de Brugstraat in Schoonoord. Sinds 1991 is het bedrijf gevestigd op het industrieterrein aan de Maatschappijweg in Schoonoord. Daar is de hoofdvestiging met twee grote hallen met kantoorruimte.

Schoonoord

Overname Rengers en Slomp

In 1992 is transportbedrijf Rengers overgenomen. Tot 1999 nog gevestigd in Emmen, daarna wordt Rengers geïntegreerd met de bestaande organisatie in Schoonoord. In december 2001 worden de activiteiten van Transportbedrijf Slomp toegevoegd aan Wigchers Internationaal Transport. Slomp is vooral gespecialiseerd in het vervoer van beton, potgrond en tuinhout.

Rengers transport
Directie

Met oog voor de toekomst

In 2008 wordt er een grote stap naar de toekomst gezet. Dochter Hedy Smit-Wigchers en zoon Jaap Wigchers worden samen eigenaar. Met het nemen van deze stap wordt ook in de toekomst zekerheid geboden naar klanten, werknemers en leveranciers. In het voorjaar van 2017 is Aaldert Kuipers tot de directie toegetreden, ook Aaldert is een telg van de ondernemende familie Wigchers.

Door de inbreng van zowel oude als nieuwe generaties is er veel kennis en ervaring in huis.

Directie